• Domov
 • Posodobitve in migracije Joomla CMS

Posodobitve in migracije Joomla CMS

Posodobitve in migracije Joomla CMSLastniki spletnih strani, ki so zgrajene na Joomla CMS, pogosto pozabljajo na zelo pomembno stvar: redno posodabljanje tako CMS-ja kot tudi razširitev, ki so nameščene na spletni strani. V zadnjih letih smo reševali kar nekaj spletnih strani, ki so bile napadene oz. zlorabljene s strani hackerjev. V vseh primerih je bil vzrok izključno eden: neposodobljena spletna stran.

Lastniki spletnih strani ne posodobaljajo spletnih strani zaradi različnih razlogov:

 • sami nimajo znanja za tak postopek
 • se sploh ne zavedajo oz. ne razumejo, da je to potrebno
 • imajo odpor do kakršnihkoli sprememb oz. sovražijo spremembe
 • predvidevajo, da nadgradnja oz. posodobitev strani zahteva veliko finančnih sredstev
 • ne vidijo razloga oz. potrebe po nadgradnji (zakaj bi karkoli spreminjali, če stvar deluje?)
 • menijo da je edini razlog posodobljanja spletnih strani večji zaslužek izvajalca

Pri tem pa se pozablja naslednje: če bo vaša spletna stran zaradi varnostnih lukenj napadena oz. zlorabljena, boste zaradi tega imeli kar nekaj stroškov in sivih las:

 • plačati boste morali za odstranjevanje zlonamerne kode in čiščenje spletne strani
 • v vsakem primeru boste morali stran posodobiti/nadgraditi
 • običajno se zgodi, da zaradi zaščite ostalih spletnih strani ponudnik gostovanje, kjer vaša spletna stran gostuje, izklopi vašo spletno stran.
 • vaša spletna stran bo za nekaj časa nedosegljiva za javnost - grozi vam potencialna poslovna škoda

Pri nadgradnjah/posodobitvah je potrebno ločevati med posodobitvijo spletne strani, ki temelji na zadnjih verzijah Joomle, ki so še uradno podprte (verzija 2.5 in verzija 3) in med nadgradnjo spletnih strani, ki temeljijo na verzijah, ki niso več uradno podprte (verzije 1.0, 1.5, 1.6 in 1.7).

V prvem primeru je običajno posodobitev neproblematičen postopek. V skrajnem primeru je potrebno prilagoditi kakšno vrstico kode - odvisno od kompleksnosti strani in od števila razširitev, ki so nameščene na strani.

V drugem primeru pa je običajno postopek nadgradnje zahtevnejši, ker so novejše verzije Joomle prinesle ogromno sprememb izvorne kode, spremenila se je struktura baze podatkov, itd. V skrajnih primerih je z vidika stroškov in časa celo bolj racionalno stran izdelati na novo. Običajno pa postopek nadgradnje spletne strani iz Joomle 1.5 na zadnjo verzijo Joomle zahteva kar nekaj časa in znanja, seveda spet odvisno od kompleksnosti strani in od števila razširitev, ki so nameščene na strani.

V vsakem primeru pa mora posodobitev strani vključevati izdelavo varnostne kopije baze podatkov ter testiranje posodobljene strani.

V podjetju imamo veliko izkušenj s posodobitvami oz. nadgradnjami spletnih strani, ki so bile bazirane na zastarelih verzijah Joomle. Uspešno smo odpravljali tudi zlonamerno kodo v spletnih straneh, ki so jih napadli hackerji. Če se ukvarjate s podobnimi težavami nas čimprej kontaktirajte!

Za več informacij nas pokličite na 051 378 040 ali pa izpolnite spletni obrazec.

Novice

Websi 2014

Še ena nagrada za projekt mklj.si!

Za projekt prenove spletne strani Mestne knjižnice Ljubljana smo prejeli še eno nagrado: Websi 2014.

Več...

Zadnji projekti

automotiv.si

Spletna stran Automotiv

Vsi projekti

Čivk Čivk

Kontakt

Polje je obvezno!
Polje je obvezno!
Polje je obvezno!